Çanakkale Diş Dolgu Tedavisi (Konservatif Diş Tedavisi)

Konservatif diş tedavileri, diş çürümesini önleme çabasından başlar. Mevcut diş çürüklerinin ilerlemeden en erken dönemde tedavisinin yapılması, diş çürüğünün temizlenmesi ve dolgu uygulamasının gerçekleştirilmesi de konservatif diş hekimliği kapsamında gerçekleştirilen işlemlerdir. Dolayısıyla dişin eski fonksiyonlarına yeniden kavuşmasını sağlamak da bu alanda değerlendirilir.

Çanakkale diş dolgu tedavisi hakkında hakkında merak edilen her şeyi ve detaylı bilgileri sizin için en basit haliyle anlattık.

Çanakkale Diş Dolgusu - Konservatif Diş Tedavisi Resim

Diş çürümelerinin nedenlerine bakıldığında karşımıza 4 temel unsur çıkıyor. Bunlar;

  • Tükürük
  • Yiyecek kalıntıları
  • Bakteriler
  • Asit

Bu 4 faktör, diş yapısına ve aynı zamanda diş etlerine zamanla zarar vermeye başlıyor. Ağız ve diş temizliğinin ihmal edilmesi durumunda da diş çürükleri kısa sürede oluşuyor. Ağız içerisinde çok sayıda bakteri bulunur. Bu bakterilerden bazıları faydalı, bazıları ise zararlıdır. Şekerli gıdalar tüketildiğinde bakteriler şekeri aside dönüştürür. Bu da ağızda plak oluşum sürecini bir hayli hızlandırır. Bazı bakteri türleri ise ağız içerisinde bulunan asit tarafından dişlerin zarar görmesini önlemeye çalışır. Ağız ve diş temizliğinin yapılması durumunda ağızdaki zararlı bakterilerin birikimi de engellenir.

Diş taşları özellikle diş temizliğini ihmal eden ya da doğru şekilde yapmayan kişilerde yaygın görülür. Diş taşları zamanla diş plaklarına dönüşür ve plaklar da diş minesini aşındırmaya başlar. Diş minesinin aşınması, hızlı bir şekilde diş çürüğü oluşmasının başlıca nedenlerinden biridir. İşte bu nedenle ağız ve diş hijyenini sağlamak, diş çürüklerini önleyebilmek adına en önemli unsurdur.

Dişte çürüme meydana geldiğinde bu çürümenin ne gibi belirtiler göstereceği hem çürüğün nerede olduğuna hem de boyutuna bağlı olarak değişiyor. Genel olarak diş çürümesi semptomları şu şekildedir:

  • Dişte daimi bir ağrı
  • Dişte sadece ısırma ya da çiğneme sırasında ağrı olması
  • Çürük olan bölgede hassasiyet
  • Diş renginde değişim olması
  • Dışarıdan bakıldığında dişte delik ya da madde kaybının olması

Dişte meydana gelen çürükler çoğu zaman diş hekimi tarafından yapılan muayene ile tespit edilir. Ancak çürüğün ne kadar ilerlediğinin belirlenmesi için görüntüleme tetkiklerinin yapılmasına da ihtiyaç olacaktır. Bu sayede diş köklerinin de kontrol edilmesi, çürükten etkilenip etkilenmediğinin belirlenmesi mümkün olabilir. Diş çürüklerinin tedavisine öncelikle çürüğün temizlenmesi ile başlanır. Sonrasında ise aşağıdaki prosedürlerden uygun olan yöntem tercih edilir ve tedaviye bu yöntemde devam edilir.

Dolgu
Çürük alanın temizlenmesinin ardından dişte bir boşluk kalır. Dişin eski fonksiyonlarına kavuşabilmesi için bu boşluk alanın doldurulması gerekir ve bu noktada da devreye dolgu materyalleri girer. Çok sayıda farklı dolgu maddesi günümüzde rahatlıkla kullanılabiliyor. Hastanın talepleri ve diş hekiminin uygun gördüğü bir dolgu materyali tercih edilerek dolgu işlemi gerçekleştirilir.

Kron
Her diş çürüğünde kron uygulamasının yapılmasına gerek duyulmaz. Sadece çürüğün çok fazla ilerlemiş olduğu durumlarda bu uygulamadan faydalanılır. Dişten fazla oranda madde çıkarılması gerektiğinde kron ile dişe destek verilir. Dişin çevresinin sarılması sayesinde dişin ısırma ve çiğneme gibi işlevlerinde de herhangi bir kayıp meydana gelmez.

Kanal Tedavisi
Diş çürüğünün dişin sinir kısmına kadar ilerlemiş olduğu durumlarda kanal tedavisinin yapılmasına gerek duyulur. Diş köklerinin kurtarılması için kanal tedavisi yapılır ve kan damarları dokuları ile çürükten hasar gören sinirler çıkarılır. Şayet enfeksiyon tespit edilirse ilaç tedavisi de uygulanır.

Diş çürüğü, ağızda var olan çeşitli bakterilerin şeker içeren besin artıklarını sindirerek yan ürün olarak ortaya çıkarttıkları organik asitler sonucu dişlerin sert dokularının çözünerek yıkılması olayıdır.Diş çürüğü ilk aşamalarda belirti vermez. Ancak dişin canlı dokusuna doğru ilerlemeye devam etmesiyle önce dişte hassasiyet ardından da şiddetli ağrılar meydana gelebilir. Diş çürüğü dişin canlı kısmı olan pulpaya ulaşmadıysa sadece çürüğün temizlenmesi ve dolgu vasıtasıyla, oluşan boşluğun kapatılıp uygun fonksiyona getirilmesi tedavi açısından yeterli olacaktır.

Çürük veya eski dolgulu dişlerde sorunlu kısmın temizlenmesinden sonra geriye kalan diş dokusu kompozit denilen özel dolgu materyalleriyle tamir edilmektedir. Kullanılan kompozitler dolgu yapılacak dişin rengine uyumlu olarak seçilir. Böylece özellikle ön dişlerde doğal estetik bir görünüm sağlanır. Dolgu materyali özel ışın cihazlarıyla sertleştirilir ve düzeltme işlemleri yapılır. Isırma esnasında yükseklik oluşmaması için özel ısırtma kağıtlarıyla kontrol edilerek erken temas noktaları aşındırılır. Son olarak polisaj uçlarıyla pürüssüzleştirilip yüzeyi parlatılarak bitirilir.

Çürük temizleme işlemi döner alet uçlarıyla yapılacağından dişte hassasiyet ve ağrıya neden olacaktır. Bu yüzden dolgu işleminden önce ilgili diş bölgesinin anestezik slüsyon enjekte ederek uyuşturulması gerekmektedir.

İşlem süresi hangi diş ve çürüğün boyutuna bağlı olarak değişken olmasına rağmen ortalama yarım saatte tamamlanmaktadır.

Dolgu açısından herhangi bir sakınca olmamasına rağmen ağızda uyuşukluk olmasından dolayı kazara ısırma vb. istenmeyen durumlardan kaçınılması için işlemden sonra 1-2 saat bir şey yenilmemesi önerilmektedir.

Amalgam çinko, bakır, kalay, cıva gibi metallerin oluşturduğu bir alaşımdır. Günümüzde hızlıca terkedilen fakat geçmişte sağlamlığından dolayı sıklıkla kullanılan bu materyalin ağızdaki stabil haliyle insan sağlığına kanıtlanmış herhangi bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Ancak ağızda galvanik akıma yol açması, uygulandığı dişte renkleşmeye yol açması ve estetik olarak kötü durması sebepleriyle kliniğimizde uygulanmamaktadır. Eski sorunsuz amalgam dolguların ağızda durmasının bir sakıncası olmamasına rağmen eğer hasta talep ederse sökülüp yerine kompozit dolgu yapılabilmektedir. Söküm esnasında amalgamın parçalanmasıyla meydana çıkacak cıva gazının solunup zararlı bir etki oluşturmaması için söküm işlemi mutlaka cerrahi aspiratör eşliğinde yapılmalıdır.

Çürük vs nedeniye aşırı harap olmuş ve özellikle kanal tedavisi yapılmış dişlerin üzerine uygulanan porselen dolgulara inley/onley adı verilir. Bu durumdaki dişlere normal dolgu yapıldığında yeterli dayanımı sağlayamadığından zamanla dolguda ve kalan diş dokusunda kolayca kırıklar olabilmektedir. Bunun sonucunda diş çekilmek zorunda kalınarak kaybedilebilir. Bu kötü sonuçtan kaçınmak için aşırı madde kayıplı dişlerin ölçüsü alınarak laboratuvarda porselen inley ve onleyler yapılarak özel yapıştırma materyalleriyle dişe yapıştırılmaktadır. Bu yüzden işlem 2 seans sürmektedir. İnley ve onley isimlerinin farkı, yapılan restorasyonun dişin hangi kısımlarını kapsadığından ileri gelen kavramsal bir ayrımdır.

Laboratuvarda fırınlanarak üretilen porselen dolgular normal kompozit dolgulara göre çok daha dayanıklıdır. Ağızda var olan ve çiğneme sırasında oluşan basma-germe kuvvetlerine karşı dayanımı daha yüksektir. Ayrıca dişe olan tutuculukları da daha fazladır. Ölçü alınıp elde edilen modele göre üretildiğinden diş kavitesiyle daha uyumludur. Özellikle madde kaybı yüksek derecede olan dişlerin restore edilmesinde kullanımları önerilmektedir.

Diş hekimi randevunuzu hızlı ve pratik bir şekilde planlayın!

Çanakkale Diş Hekimi Mustafa Çakır Randevu Formu