Çanakkale Kanal Tedavisi (Endodonti)

Endodonti, en genel şekli ile dişlerin iç bölümü ile ilgili müdahale ve tedavilerin gerçekleştirildiği alandır diyebiliriz. Dişin pulpa kısmına ilerlemiş olan problemler ile ilgili alan endodontidir. Bu kapsamda dişi çevrelerin dokuların ve diş sorunlarının hem tanısı hem de tedavisi endodonti uzmanlarının görev alanlarıdır.

Çanakkale kanal tedavisi hakkında hakkında merak edilen her şeyi ve detaylı bilgileri sizin için en basit haliyle anlattık.

  • Canlı pulpaların tedavisi
  • Diş siniri ya da periapikal dokulara bağlı olarak ortaya çıkan ağız ve yüz ağrısının tedavi edilmesi
  • Pulpa alanından kaynaklanan rahatsızlıkların engellenmesi
  • Diş köklerinin tedavisi
  • Kök kanallarının tedavisi
  • Travmaya bağlı olarak sorun yaşanan dişlerin tedavisi
  • Endodontik ameliyatlar
  • Daha önce endodonti tedavisi uygulanmış dişlere diş beyazlatma işlemlerinin yapılması
  • Kök kanalı boşluğuna post yerleştirilmesi
  • Protetik ve periodontal tedavi yöntemlerine destek verilmesi

Yukarıda sıraladığımız işlemlerin yanı sıra hastalarda gelişen bazı spesifik sorunlar karşısında da endodonti tedavileri ya da müdahaleler yapılabilir.

Bu kapsamda uygulanan tedavilerin hastanın şikayetlerini ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu belirtmeliyiz. Aynı zamanda dişlerin sağlığına ve fonksiyonlarına yeniden kavuşması hedeflenir. Her hastada aynı prosedürün izlenmesi mümkün olmaz. Nedeni ise rahatsızlıkların farklı olması ve dolayısıyla farklı tedavilerin gerekiyor olmasıdır. Ancak genel olarak tedavi aşamaları benzer yöndedir.

Tedaviye başlanmadan önce hastanın acı hissetmesini engellemek için lokal anestezi uygulanır. Ağız içerisinde müdahalenin yapılacağı bölge uyuşturulur ve bu sayede tedavi sürecinin hasta için gayet konforlu geçmesi sağlanır. Ardından çürümenin meydana geldiği ya da enfeksiyon oluşmuş dokuların temizlenmesi sağlanır. Bu işlem, kaç adet dişte bu sorunun meydana geldiğine bağlı olarak süre açısından değişebilir. Sadece tek dişte meydana gelen enfeksiyon ya da çürük temizliği daha kısa sürer. Ancak birkaç dişte bu sorun mevcutsa işlemin süresi de daha uzun olacaktır.

Çürük ve enfeksiyonun temizlenmesinin ardından kök kanal uzunluklarının tespit edilmesi gerekiyor. Ardından kök kanallarının şekillendirilmesi aşamasına geçilir. Enfeksiyon gelişmiş olan mikroorganizmaların tamamı temizlenir ve bölgenin dezenfekte edilmesi sağlanır. Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından kök kanallar doldurulur ve doldurulan kök kanalların restorasyonu sağlanır. Bu kanalların üst bölgesinde gerekli restorasyon çalışmasının yapılması ile birlikte endodontik tedavi de tamamlanmış olur.

  • Dişlerde sürekli bir ağrının olması
  • Geceleri şiddeti artan ancak gündüz saatlerinde de geçmeyen ağrı şikayeti
  • Dişlerin sadece çiğneme ve ısırma fonksiyonları kullanılırken ağrı yaşanması
  • Dişlerin tamamının ya da bir bölümünün renginde kararma meydana gelmesi
  • Sıcak ya da soğuk yiyecek ve içecekler tüketilirken hassasiyet ve sızı hissedilmesi
  • Diş etlerinde sivilce görünümünü andıran bir görünüm ortaya çıkması ve bu sorunun tekrarlaması
  • Dişin pulpa olarak adlandırılan kısmını zedeleyen, bu bölüme zarar veren yaralanmaların olması
  • Dişte çatlama meydana gelmesi
  • Dişin yerinden çıkması ya da konumunda değişim meydana gelmesi
  • Diş etlerinde ve dişle ilgili olan lenf bezlerinde şişme meydana gelmesi
  • Daha önce endodontik tedavi uygulanan dişlerde bazı sorunların ortaya çıkması ya da şikayetlerin yeniden başlaması

Bazı şikayetler ile diş hekimine başvurduğunuzda yapılan inceleme neticesinde endodonti uzmanına başvurmanız önerilebilir. Endodontik tedaviye ihtiyaç olduğunu gösteren belirtilere şu örnekleri verebiliriz:

Tüm bunlarla birlikte diş çürüklerinin pulpaya kadar ilerlemiş olması gibi durumlarda da endodonti uzmanları tarafından tedavi yapılması gerekebilir. Kanal tedavisi olarak adlandırılan bu tedavi, diş çürüğünün temizlenmesini ve sonrasında diş dolgusunun yapılmasını da kapsıyor. Ancak kanal tedavisinde pulpa bölgesinin de tedavi edilmesi ya da pulpa sinirlerinin alınması gibi bazı işlemler de gerçekleştirilebilir. Dolayısıyla kanal tedavisini gerektiren diş çürüklerinde de endodonti uzmanlarının tedaviyi gerçekleştirmesi gerekir.

Çürük diş içerisinde ilerleyip pulpa denilen dişin canlı dokusuna ulaştığı zaman dişte dayanılmaz ağrılar oluşur. Bu durumda dişlerin kök kanallarına girerek onları canlı dokudan ve bakterilerden arındırdırmak gereklidir. Kök kanal girişleri özenle bulunup tespit edildikten sonra özel metal enstrümanlarla kök ucuna kadar ulaşılır.

Daha sonra genişletilen kanallar uygun solüsyonlarla dezenfekte edilip bakterilerden arındırılır. Genişletilip şekillendirilen bu kanallar kanal dolgu materyalleriye sıkıca doldurulup tıkanarak kanal tedavisi uygulanmış olur. Dişin üst kısmına ise ayrıca durumuna göre dolgu, onley veya kron işlemi uygulanarak tedavi tamamlanmış olur.

Dişin durumuna göre değişmekle beraber eğer diş kökünde aktif veya kronik bir iltihap yoksa ve diş henüz canlılığını yitirmediyse genelde tek seansta bitirilir. Ancak diş kökünde aktif iltihap ve şişlik mevcut veya kronik bir iltihap fistül yoluyla ağız ortamına açılıyorsa ilk seansta sadece kanallar şekillendirilip dezenfekte edilir.

Diş üzeri geçici bir dolguyla kapanarak hasta bir hafta sonra diğer seansa çağrılır. Eğer belirtiler tamamen kaybolmuşsa kanallar doldurulup tedavi bitirilir. Ancak iyileşme tam sağlanamadıysa belirtiler tamamen kaybolana dek hasta birer hafta aralıklarla pansuman seanslarına çağrılır.

Aktif iltihaplı ağrılı ve şişimiş bir dişin sebebi bakteriler tarafından enfekte olmuş diş kanallarıdır. Bu yüzden böyle dişlere anında müdahele edilerek diş kanalları açılmalı ve mümkünse şişliğe neden olan iltihap boşaltılmalıdır.

Kanal tedavisi diş çekimi gibi yumuşak dokularda aşırı kanama ve harabiyete neden olmadığından kan yoluyla iltihabın tüm vücuda yayılması olası değildir. Ancak bazı hastalarda ağız açmayı veya dişe müdaheleyi imkansız kılacak kadar şişlik ve ağrı mevcut olabilir. Böyle hastalara antibiyotik reçete edilip iltihap şiddeti biraz azaldığında kanal tedavisine başlanabilir.

Bazı durumlarda kanal tedavili dişlerin üst yapısı herhangi bir işlem için çok yetersiz olabilmektedir. Böyle vakalarda kanal dolgusunun üst kısmı çıkarılarak yerine post denilen fiberle güçlendirilmiş uzun pin benzeri materyaller adapte edilerek özel yapıştırma simanlarıyla yapıştırılır. Post etrafına dolgu materyaliyle destek yapılarak porselen kaplamanın tutunması için yeterli üst yapı oluşturulmuş olur.

Bu işlemler hastalarımız tarafından karıştırılabilmektedir. İmplant dediğimiz yapay diş kökleri kaybedilen dişlerin yerine çene kemiğine adapte edilen titanyumdan üretilmiş materyallerdir. Postlar ise ağızda mecut olan fakat üst yapısı harap olmuş kanal tedavili dişlerin köklerine yerleştirilen tutuculuğu artıran metal veya fiber yapısındaki materyallerdir.

Uygun olmayan şekilde yapılan kanal tedavili dişlerde daha sonra iltihap, şişme ve şiddetli ağrı durumları oluşabilmektedir. Bu durumda eski kanal dolguları özel aletlerle sökülerek kanallar tekrardan şekillendirilip dezenfekte edilir ve uygun şekilde doldurulur. Bu işleme retreatment adı verilir.

Dişin üst yapısına da ayrıca dolgu, onley veya kron işlemi uygulanarak tedavi tamamlanmış olur. İlk seansta eski kanal dolguları sökülüp kanallar temizlenir. Tamamen iyileşme sağlanana kadar birer hafta aralıklarla pansuman seansları gerçekleştirilir. Son seansta ise kanallar doldurulup tedavi bitirilir.

Diş hekimi randevunuzu hızlı ve pratik bir şekilde planlayın!

Çanakkale Diş Hekimi Mustafa Çakır Randevu Formu